MEDLEMSINFO

Generell medlemsinformation


Tvättstugan i 53 A är öppen måndag till lördag kl. 08-20 och reservationsbricka med lägenhetsnummer skal nyttas.


Trimrum i 55 C kan nyttas, det samma biblioteket i 55 C och snickarrummet i 55 G, intet utstyr skal fjärmas eller lånas från dissa rum – och man städar upp efter sig.


Festlokal i 55 A kan nyttas till fälles arrangemang. Önskar boende att ha ett privat arrangemang så kan lokalen hyras för en rimlig summa, kontakta då ansvarige i styrelsen.


Bastu finns i 53 A, hyras max 2 timmar per gång, betalning med kontanter eller Swish. Reservering.


Hyresrum finns i 53 A, och kan hyras av boende som får gäster, 2 sängplatser, betalning med Swish, reservering, kontakt ansvarig i styrelsen.


Sopor skall sorteras och brännbart/restavfall i stora kärl i sophuset, och matavfall i påsar som finns i Miljörum i 51 A. Allt annat, som glas, plast, papper, kartonger och metall skal bringas till container ved ICA Trumpeten.


Bil; inre område skal vara bilfria, bara för kortvarig av och pålastning av tunga ting. Bilparkering på markerade platser. Ingen biltvätt på K1s område.


Golvbrunn i våtrum skall minsten gång i året rensas för hår och ludd.


Renovering av lägenhet (se ordningsregler för renovering under) skal du alltid nytta auktoriserade rörmokare och elektriker. Skal du byta kök eller renovera badrummet, skal du meddela/söka styrelse före du startar arbete. Byggavfall skal du transportera till kommunens anlägg.


Trapphus och källargångar skal inte vara lagerplats.


Stadgar

STADGAR FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN KRISTINEHAMN K1


OM FÖRENINGEN

§ 1Bostadsföreningens firma och säte

Bostadsrättsföreningensfirma är Bostadsrättsföreningen Kristinehamn K1 i Kristinehamn.

Styrelsen har sittsäte i Kristinehamn.

§ 2Bostadsrättsföreningens ändamål

Bostadsrättsföreningenhar till ändamål att i bostadsrättsföreningens hus upplåtabostadslägenheter för fastboende och fritidsboende i lokaler åtmedlemmarna till nyttjande utan tidsbegränsning och därmed främjamedlemmarnas ekonomiska intressen. Bostadsrättsföreningen ska iall verksamhet värna om miljön genom att verka för en långsiktighållbar utveckling.

Bostadsrätt ärden rätt i bostadsrättsföreningen, som en medlem har på grund avupplåtelsen.

Medlem som harbostadsrätt kallas bostadsrättshavare.

ÖVERGÅNG AVBOSTADSRÄTT OCH MEDLEMSKAP

§ 3 Formkrav vidöverlåtelse

Ett avtal omöverlåtelse av bostadsrätt genom köp ska upprättas skriftligenoch skrivas under av säljaren och köparen. Köpehandlingen skainnehålla uppgift om den lägenhet som överlåtelsen avser samt ettpris. Motsvarande gäller vid byte och gåva.

Omöverlåtelsesavtalet inte uppfyller formkraven är överlåtelsenogiltig.

§ 4 Rätt tillmedlemskap

Inträde ibostadsrättsföreningen kan beviljas den som

  1. kommer aterhålla bostadsrätt genom upplåtelse i bostadsföreningens hus,eller

  2. övertarbostadsrätt i bostadsrättsföreningens hus.

Den som enbostadsrätt övergått till får inte nekas inträde ibostadsrättsföreningen, om de villkor för medlemskap somföreskrivs i denna paragraf är uppfyllda och bostadsrättsföreningenskäligen bör godta honom som bostadsrättshavare. Om det antas attförvärvaren inte avser at disponera bostadslägenheten permanenthar bostadsrättsföreningen i enlighet med bostadsrättsföreningensändamål rätt at neka medlemskap.

Medlemskap fårinte nekas på diskriminerande grund.


Juridiskapersoner Juridiskperson som förvärvat bostadsrätt till en bostadslägenhet som inteär avsedd för fritidsändamål får nekas medlemskap. Kommun ellerlandsting som förvärvat bostadsrätt till bostadslägenhet fårinte nekas medlemskap.

En juridisk personsom är medlem i bostadsrättsföreningen måste ha samtycke avbostadsrättsföreningens styrelse för att genom överlåtelseförvärva bostadsrätt till en bostadslägenhet som inte är avseddför fritidsändamål. Samtycke behövs inte vid exekutiv försäljningeller tvångsförsäljning om den juridiska personen hade panträtt ibostaden eller vid förvärv som görs av en kommun eller ettlandsting.

§ 5Andelsförvärv

Den som förvärvatandel i bostadsrätt till bostadslägenhet ska beviljas medlemskap ombostadsrätten efter förvärvet innehas av makar, sambor eller andramed varandra varaktigt sammanboende närstående personer.

§ 6Familjerättsliga förvärv

Om en bostadsrättövergått genom bodelning, arv, testamente, bolagskifte ellerliknande förvärv och förvärvaren inte antagits till medlem, fårbostadsrättsföreningen uppmana förvärvaren att inom sex månaderfrån uppmaningen visa att någon, som inte får nekas medlemskap ibostadsrättsföreningen har förvärvat bostadsrätten och söktmedlemskap. Om uppmaningen inte följs, får bostadsrättentvångsförsäljas enligt bostadsrättslagen för förvärvarensräkning.

§ 7 Rätt attutöva bostadsrätten

När enbostadsrätt övergått till ny innehavare, får denna utövabostadsrätten endast om han eller hon är medlem eller beviljasmedlemskap i bostadsrättsföreningen.

Ett dödsbo efteren avliden bostadsrättshavare får utöva bostadsrätten trots attdödsboet inte är medlem i bostadsrättsföreningen. Tre år efterdödsfallet får bostadsrättsföreningen uppmana dödsboet att inomsex månader från uppmaningen visa at bostadsrätten har ingått ibodelning eller arvskifte eller att någon, som inte får nekasmedlemskap i bostadsrättsföreningen, har förvärvat bostadsrättenoch sökt medlemskap. Om uppmaningen inte följs, får bostadsrattentvångsförsäljas för dödsboets räkning enligt bostadsrättslagen.

En juridisk personsom har panträtt i bostadsrätten och förvärvet skett genomtvångsförsäljning eller vid exekutiv försäljning, kan tre årefter förvärvet uppmanas att inom sex månader visa att någon, sominte får nekas medlemskap i bostadsrättsföreningen, har förvärvatbostadsrätten och sökt medlemskap.

§ 8 Prövning avmedlemskap

Fråga om att antaen medlem avgörs av styrelsen.

Styrelsen ärskyldig att avgöra frågan om medlemskap inom en månad från detatt skriftlig och fullständig ansökan om medlemskap tagits emot avbostadsrättsföreningen.

För at prövafrågan om medlemskap kan bostadsrättsföreningen komma at begärakreditupplysning avseende sökanden.

§ 9 Nekatmedlemskap

En överlåtelseär ogiltig om den som bostadsrätten övergått till nekasmedlemskap i bostadsrättsföreningen.

Enligtbostadsrättslagen gäller särskilda regler vid exekutiv försäljningoch tvångsförsäljning.

AVGIFTER TILLBOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN

§ 10 Insats,andelstal och årsavgift

Årsavgiftenfördelas mellan bostadsrättslägenheterna i förhållande tilllägenheternas andelstal. Årsavgiften ska täckabostadsrättsföreningens löpande verksamhet. Årsavgiftens storlekska medge att reservering för underhåll av bostadsrättsföreningensfastighet kan ske enligt upprättad underhållsplan.

Andelstal ochinsats för lägenhet beslutas av styrelsen. Beslut om ändring avandelstal som medför ändring av det inbördes förhållandet mellanandelstalen beslutas av föreningsstämma. Beslutet blir giltigt omminst tvåtredjedelar av de röstande på föreningsstämman gåttmed på beslutet.

Beslut om ändringav insats ska alltid beslutas av föreningsstämma. Regler förgiltigt beslut anges i bostadsrättslagen.

Styrelsen beslutarom årsavgiftens storlek. Årsavgiften betalas månadsvis senastsista vardagen före varje kalendermånads början om inte styrelsenbeslutar annat. Om inte årsavgiften betalas i rätt tid utgårdröjsmålsränta enligt räntelagen på den obetalda avgiften frånförfallodagen till dess full betalning sker samt påminnelsesavgiftoch inkassoavgift enligt lag om ersättning för inkassokostnaderm.m.

I årsavgifteningående ersättning för värme och varmvatten, elektricitet,sophämtning eller konsumtionsvatten kan beräknas efter förbrukning.För informationsöverföring kan ersättning bestämmas till likabelopp per lägenhet.

§ 11Upplåtelse-, överlåtelse- och pantsättningsavgift samt avgift förandrahandsupplåtelse

Överlåtelseavgiftoch pantsättningsavgift kan tas ut efter beslut av styrelsen.

FÖRENINGSSTÄMMAN

§ 12Räkenskapsår och årsredovisning

Bostadsrättsföreningensräkenskapsår omfattar tiden 0101 – 1231.

Senast sex veckorföre ordinarie föreningsstämma ska styrelsen till revisorernalämna årsredovisning. Denna består av förvaltningsberättelse,resultaträkning, balansräkning och tilläggsupplysningar.


§ 13Föreningsstämma

Föreningsstämmanär bostadsrättsföreningens högsta beslutande organ.

Ordinarieföreningsstämma ska hållas inom sex månader efter utgången avvarje räkenskapsår.

Extraföreningsstämma ska hållas när styrelsen finner skäl till det.Extra föreningsstämma ska också hållas om det skriftligen begärsav en revisor eller av minst en tiondel av samtliga röstberättigade.

Begäran ska angevilket ärende som ska behandlas.

Ombud, biträdenoch andra stämmofunktionärer har alltid rätt at närvara vidföreningsstämman.

§ 14 Motioner

Medlem, som önskarvisst ärende behandlat på ordinarie föreningsstämma, skaskriftligen anmäla ärendet till styrelsen före mars månadsutgång.

§ 15 Kallelsetill föreningsstämma

Styrelsen kallartill föreningsstämma.

Kallelse tillföreningsstämma ska innehålla uppgift om de ärenden som skaförekomma på föreningsstämman.

Kallelse fårutfärdas tidigast sex veckor före föreningsstämman och skautfärdas senast två veckor före föreningsstämman.

Skriftligkallelse ska ske via e-post eller i vissa fall sändas till varjemedlem vars adress är känd för bostadsrättsföreningen.Bostadsrättsföreningen får då skriftlig kallelse krävs enligtlag använda elektroniska hjälpmedel. Närmare reglering avförutsättningar för användning av elektroniska hjälpmedel angesi lag.

Godkänd av Bolagsverket2022.11.21


§ 16 Dagordning

Ordinarieföreningsstämma

Vid ordinarieföreningsstämma ska förekomma:

  1. föreningsstämmansöppnande

  2. val avstämmoordförande

  3. anmälan avstämmoordförandes val av protokollförare

  4. godkännande avröstlängd?

  5. fråga omnärvarorätt vid föreningsstämman

  6. godkännande avdagordning

  7. val av tvåpersoner att jämte stämmoordföranden justera protokollet

  8. val av minsttvå rösträknare

  9. fråga omkallelse skett i behörig ordning

  10. genomgång avstyrelsens årsredovisning

  11. genomgång avrevisorernas berättelse

  12. beslut omfastställelse av resultaträkning och balansräkning

  13. beslut ianledning av bostadsrättsföreningens vinst eller förlust enligtden fastställda

balansräkningen

  1. beslut omansvarsfrihet för styrelsens ledamöter

  2. beslut omarvoden och principer för andra ekonomiska ersättningar förstyrelsens ledamöter, revisorer, valberedning och de andraförtroendevalda som valts av föreningsstämman

  3. av styrelsentill föreningsstämman hänskjutna frågor och av medlemmar anmäldaärenden som angivits i kallelsen

  4. val avstyrelsens ordförande, styrelseledamöter och suppleanter

  5. val avrevisor/er och suppleant

  6. val avvalberedning, en ledamot utses till valberedningens ordförande

  7. föreningsstämmansavslutande

Extraföreningsstämma

På extraföreningsstämma ska kallelsen, utöver punkt 1-8 ovan, ange deärenden som ska behandlas.

§ 17 Rösträtt,ombud och biträde

Påföreningsstämma har varje lägenhet en röst. Varje medlem kan inteavge röst for mer än 2 lägenheter. Innehar flera medlemmarbostadsrätt gemensamt har de tillsammans en röst. Innehar en medlemflera bostadsrätter i bostadsrättsföreningen har medlemmen enröst.

Medlem som intetbetalat förfallen insats eller årsavgift har inte rösträtt.

En medlems rättvid föreningsstämma utövas av medlemmen personligen eller den somär medlemmens ställföreträdare enligt lag eller genom ombud.


Ombud ska lämnain skriftlig daterad fullmakt. Fullmakten ska vara i original ochgäller högst ett år från utfärdandet. Medlem får företrädasav valfritt ombud. Ombud får bara företräda en medlem.

Medlem fårmedföra ett valfritt biträde.

§ 18 Röstning

Föreningsstämmansbeslut utgörs av den mening som har fått mer än hälften av deavgivna rösterna eller vid lika röstetal den mening somstämmoordföranden biträder.

Vid personvalanses den vald som har fått de flesta rösterna. Vid lika röstetalavgörs valet genom lottning.

För vissa beslutkrävs särskild majoritet enligt bestämmelser i lag.

Om röstsedel inteavlämnas eller röstsedel avlämnas utan röstningsuppgift (såkallad blank sedel) vid sluten omröstning anses inte röstning haskett.

§ 19 Protokollvid föreningsstämma

Ordförande vidföreningsstämman ska se till att det förs protokoll.

I fråga omprotokollets innehåll gäller att;

  1. röstlängdenska tas in i eller bifogas protokollet,

  2. föreningsstämmansbeslut ska föras in i protokollet , samt

  3. om röstninghar skett ska resultatet anges i protokollet.

Protokollet skaundertecknas av stämmoordföranden och av valda justerare.

Senast tre veckorefter föreningsstämman ska det justerade protokollet hållastillgängligt hos bostadsrättsföreningen för medlemmarna.

Protokoll skaförvaras betryggande.

STYRELSE,REVISJON OCH VALBEREDNING

§ 20 Styrelse

Styrelsen bestårav lägst tre och högst sju styrelseledamöter med högst tresuppleanter.

Föreningsstämmanväljer styrelsens ordförande for ett år.

Övrigastyrelseledamöter och suppleanter väljs av föreningsstämman förhögst två år.

Styrelseledamotoch suppleant kan väljas om. Om helt ny styrelse väljs avföreningsstämman ska mandattiden för hälften, eller vid udda talnärmast högre antal, vara ett år.


§ 21Konstituering och firmateckning

Styrelsenkonstituerar sig själv med undantag av styrelsens ordförande somväljs av föreningsstämma. Styrelsen utser inom sig vice ordförandeoch sekreterare. Bostadsrättsföreningens firma tecknas förutomstyrelsen av den eller dem som styrelsen utser.

§ 22Beslutförhet

Styrelsen ärbeslutför när fler än hälften av hela antalet styrelseledamöterär närvarande. Som styrelsens beslut gäller den mening de flestaröstande förenar sig om. Vid lika röstetal gäller den mening somstyrelsens ordförande biträder. När minsta antal ledamöter ärnärvarande krävs enhällighet för giltigt beslut.

§ 23 Protokollvid styrelsesammanträde

Vid styrelsenssammanträde ska det föras protokoll. Protokollet ska justeras somsak ved näste styrelsesammanträde och undertecknas av ordförandenför sammanträdet och den ytterligare ledamot som styrelsen utser.

Styrelseledamothar rätt att få avvikande mening antecknad till protokollet.

Endaststyrelseledamot och revisor har rätt att ta del avstyrelseprotokoll. Styrelsen förfogar över möjligheten att låtaannan ta del av styrelsens protokoll.

Protokoll skaförvaras betryggande. Protokoll från styrelsesammanträde ska förasi nummerföljd.


§ 24 Revisorer

Revisorerna skatill antalet vara minst en och högst tre samt minst en och högsttre suppleanter. Revisorerna och revisorssuppleanterna väljs påföreningsstämma för tiden från ordinarie föreningsstämma framtill nästa ordinarie föreningsstämma.

Revisorerna skabedriva sitt arbete så att revisionen är avslutad ochrevisionsberättelsen lämnad senast tre veckor föreföreningsstämman. Styrelsen ska lämna skriftlig förklaring tillordinarie föreningsstämma över gjorda anmärkningar irevisionsberättelsen.

Styrelsensårsredovisningshandlingar, revisionsberättelsen och styrelsensförklaring över gjorda anmärkningar i revisionsberättelsen skahållas tillgängliga för medlemmarna minst två veckor före denföreningsstämma på vilken de ska behandlas.

§ 25Valberedning

Vid ordinarieföreningsstämma väljs valberedning.

Mandattiden ärfram till nästa ordinarie föreningsstämma. Valberedningen skabestå av tre ledamöter. En ledamot utses av föreningsstämman tillordförande i valberedningen.

Valberedningenbereder och föreslår personer till de förtroendeuppdrag somföreningsstämman ska tillsätta.

Valberedningen skatill föreningsstämman lämna förslag på arvode och föreslåprinciper för andra ekonomiska ersättningar för styrelsensledamöter och revisorer.

FONDERING OCHUNDERHÅLL

§ 26 Fonder

Yttre fond

Bostadsrättsföreningenska ha fond för yttre underhåll.

Styrelsen ska ienlighet med upprättad underhållsplan reservera respektive ta ianspråk medel för yttre underhåll.

§ 27Underhållsplan

Styrelsen ska

  1. upprätta enunderhållsplan för genomförande av underhåll avbostadsrättsföreningens

fastighet,

  1. årligenbudgetera för att säkerställa att tillräckliga medel finns förunderhåll av bostadsrättsföreningens fastighet,

  2. se till atbostadsrättsföreningens egendom besiktigas i lämplig omfattningoch i enlighet

medbostadsrättsföreningens underhållsplan, samt

  1. regelbundetuppdatera underhållsplanen.


§ 28 Över- ochunderskott

Det över- ellerunderskott som kan uppstå på bostadsrättsföreningens verksamhetska, efter underhållsfondering, balanseras i ny räkning.

BOSTADSRÄTTSFRÅGOR

§ 29 Utdrag urlägenhetsförtekning

Bostadsrättshavarenhar rätt att få utdrag ur lägenhetsförteckningen beträffande sinbostadsrätt. Utdrag ska ange:

  1. lägenhetensbeteckning, belägenhet, rumsantal och övriga utrymmen,

  2. dagen förBolagsverkets registrering av den ekonomiska plan som ligger tillgrund för

upplåtelsen,

  1. bostadsrättshavarensnamn,

  2. insatsen förbostadsrätten

  3. vad som finnsantecknad rörande pantsättning av bostadsrätten, samt

  4. datum förutfärdandet.


§ 30Bostadsrättshavarens ansvar

Bostadsrättshavarenska på egen bekostnad hålla lägenheten i gott skick. Det innebäratt bostadsrättshavaren ansvarar för att såväl underhålla somreparera lägenheten och att bekosta åtgärderna.

Bostadsrättshavarenbör teckna försäkring som omfattar bostadsrättshavarensunderhålls- och reparasjonsansvar som följer av lag och dessastadgar. Om bostadsrättsföreningen tecknat en motsvarandeförsäkring till förmån för bostadsrättshavaren svararbostadsrättshavaren i förekommande fall för självrisk ochkostnaden för åldersavdrag.

Bostadsrättshavarenska följa de anvisningar som bostadsrättsföreningen lämnarbeträffande installationer avseende avlopp, värme, gas, el, vatten,ventilation och anordning för informationsöverföring. För vissaåtgärder i lägenheten krävs styrelsens tillstånd enligt § 36.De åtgärder bostadsrättshavaren vidtar i lägenheten ska alltidutföras fackmässigt.

Till lägenhetenhör bland annat:

  1. ytskikt pårummens väggar, golv och tak jämte den underliggande behandlingsom krävs för att anbringa ytskiktet på ett fackmässigt sätt.Bostadsrättshavaren ansvarar också för fuktisolerande skikt ibadrum och våtrum,

  2. icke bärandeinnerväggar,

  3. inredning ilägenheten och övriga utrymmen tillhörande lägenheten, somsanitetsporslin, köksinredning. Bostadsrättshavaren svarar ocksåför vattenledningar, avstängningsventiler och i förekommande fallanslutningskopplingar på vattenledning till denna inredning,

  4. lägenhetensinnerdörrar med tillhörande lister, foder, karm, tätningslister,

  5. insida avytterdörr samt beslag, handtag, gångjärn, tätningslister, låsoch nycklar,

  6. glas i fönsteroch dörrar samt spröjs på fönster och i förekommande fallisolerglaskasset,

  7. till fönsteroch fönsterdörr hörande beslag, handtag, gångjärn,tätningslister samt målning; bostadsrättsföreningen svarar dockför målning utifrån synliga delar av fönster/fönsterdörr,

  8. målning avradiatorer och värmeledningar

  9. ledningar föravlopp, vatten och anordningar för informationsöverföring tillde delar de är synliga i lägenheten och betjänar endast denaktuella lägenheten,

  10. armatur förvatten (blandare, duschmunstycke med mera) inklusive packning,avstängningsventiler och anslutningskopplingar på vattenledning,

  11. golvbrunnar ,klämringen runt golvbrunnar, rensning av golvbrunn och vattenlås,

  12. köksfläkt,kolfilterfläkt, spiskåpa, ventilationsdon och ventilationsfläktom de inte är en del av husets ventilationssystem. Installation avanordning som påverkar husets ventilation kräver styrelsenstillstånd,

  13. säkringsskåp,samtliga elledningar i lägenheten samt brytare, eluttag och fastaarmaturer,

  14. elburengolvvärme och handdukstork som bostadsrättshavare försettlägenheten med.

Ingår ibostadsrättsupplåtelsen förråd, garage eller annatlägenhetskomplement har bostadsrättshavaren samma underhålls- ochreparationsansvar för dessa utrymmen som för lägenheten enligtovan. Detta gäller även mark som är upplåten med bostadsrätt.

Bostadsrättshavarenär skyldig att till bostadsrättsföreningen anmäla fel och bristeri sådan lägenhetsutrustning/ledningar som bostadsrättsföreningensvarar för enligt denna stadgebestämmelse eller enligt lag.

§ 31Bostadsrättsföreningens ansvar

Bostadsrättsföreningensvarar för att huset och bostadsrättsföreningens fasta egendom,med undantag för bostadsrättshavarens ansvar enligt § 30, är välunderhållet och hålls i gott skick.

Bostadsrättsföreningensvarar vidare för underhåll och reparationer av följande:

  1. ledningar föravlopp, värme, elektricitet och vatten, om bostadsrättsföreningenhar försett lägenheten med ledningarna och dessa tjänar fler änen lägenhet (så kallade stamledningar),

  2. ledningar föravlopp, vatten och anordningar för informationsöverföring sombostadsrättsföreningen försett lägenheten med och som finns igolv, tak, lägenhetsavskiljande- eller bärande vägg,

  3. värmeledningari lägenheten som bostadsrättsföreningen försett lägenheten med,

  4. ventilasjonskanaler, inkluderathela ventilasjonssystemet inklusive ventilasjonsdon samt även förspiskåpa/köksfläkt som utgör del av husets ventilasjon.

§ 32 Brand- ochvattenledningsskada samt ohyra

För reparation pågrund av brandskada eller vattenledningsskada (skada på grund avutströmmande tappvatten) svarar bostadsrättshavaren endast ibegränsad omfattning i enlighet med bostadsrättslagen.

Detta gäller äveni tillämpliga delar om det finns ohyra i lägenheten.

§ 33Bostadsrättsföreningens övertagande av underhållsåtgärd

Bostadsrättsföreningenfår utföra reparation samt byta inredning och utrustning sombostadsrättshavaren enligt § 30 ska svara för. Ett sådant beslutska fattas av föreningsstämma och får endast avse åtgärd somföretas i samband med omfattande underhåll eller ombyggnad avbostadsrättsföreningens hus och som berör bostadsrättshavarenslägenhet.

§ 34 Förändringav bostadsrättslägenhet

Om ett beslut somfattas på föreningsstämma innebär att en lägenhet som upplåtitsmed bostadsrätt kommer att förändras eller i sin helhet behövatas i anspråk av bostadsrättsföreningen med anledning av en om-eller tillbyggnad ska bostadsrättshavaren ha gått med på beslutet.Om bostadsrättshavaren inte ger sitt samtycke till förändringen,blir beslutet ändå giltigt om minst två tredjedelar av de röstandehar gått med på det och beslutet dessutom har godkänts avhyresnämnden.


§ 35 Avhjälpandeav brist

Ombostadsrättshavaren försummar sitt ansvar för lägenhetens skickså att annans säkerhet äventyras eller det finns risk föromfattande skador på annans egendom och inte efter uppmaningavhjälper bristen i lägenhetens skick så snart som möjligt, fårbostadsrättsföreningen avhjälpa bristen på bostadsrättshavarensbekostnad.

§ 36 Ingrepp ilägenhet

Bostadsrättshavarenfår inte utan styrelsens tillstånd i lägenheten utföra åtgärdsom innefattar;

  1. ingrepp i enbärande konstruktion,

  2. ändring avbefintliga ledningar för avlopp, värme, gas eller vatten, eller

  3. annan väsentligförändring av lägenheten.

Styrelsen fårbara vägra att medge tillstånd till en åtgärd som avses i förstastycket om åtgärden är till påtaglig skada eller olägenhet förbostadsrättsföreningen.

§ 37 Användningav bostadsrätten

Vid användning avlägenheten ska bostadsrättshavaren se till att de som bor iomgivningen inte utsätts för störningar som i sådan grad kan varaskadliga för hälsan eller annars försämra deras bostadsmiljö attde inte skäligen bör tålas. Bostadsrättshavaren ska även iövrigt vid sin användning av lägenheten iaktta allt som fordrasför att bevara sundhet, ordning och gott skick inom eller utanförhuset.

Bostadsrättshavarenska hålla noggrann tillsyn över att dessa åligganden fullgörsockså av de som hör till bostadsrättshavarens hushåll, de sombesöker bostadsrättshavaren som gäst, någon sombostadsrättshavaren har inrymt eller någon som på uppdrag avbostadsrättshavaren utför arbete i lägenheten.

Bostadsrättsföreningenkan anta ordningsregler. Ordningsreglerna ska vara i överensstämmelsemed ortens sed. Bostadsrättshavaren ska följabostadsrättsföreningens ordensregler.

Om det förekommerstörningar i boendet ska bostadsrättsföreningen gebostadsrättshavaren tillsägelse att se till att störningarnaomedelbart upphör. Det gäller inte om bostadsrättshavaren sägsupp med anledning av att störningarna är särskilt allvarliga medhänsyn till deras art eller omfattning.

Ombostadsrättshavaren vet eller har anledning att misstänka att ettföremål är behäftat med ohyra får detta inte tas in ilägenheten.

§ 38 Tillträdetill lägenheten

Företrädare förbostadsrättsföreningen har rätt att få komma in i lägenheten närdet behövs för tillsyn eller för att utföra arbete sombostadsrättsföreningen svarar för eller för att avhjälpa bristnär bostadsrättshavaren försummar sitt ansvar för lägenhetensskick.

Närbostadsrättshavaren har avsagt sig bostadsrätten eller närbostadsrätten ska tvångsförsäljas är bostadsrättshavarenskyldig at låta lägenheten visas på lämplig tid.Bostadsrättsföreningen ska se till att bostadsrättshavaren intedrabbas av större olägenhet än nödvändigt.

Bostadsrättsföreningenhar rätt att komma in i lägenheten och utföra nödvändigaåtgärder för att utrota ohyra i huset eller på marken.

Ombostadsrättshavaren inte lämnar tillträde närbostadsrättsföreningen har rätt till det kanbostadsrättsföreningen ansöka om särskild handräckning vedkronofogdemyndigheten.

§ 39Andrahandsupplåtelse

Enbostadsrättshavare får upplåta sin lägenhet i andra hand tillannan för självständigt brukande endast om styrelsen ger sittskriftliga samtycke. Styrelsens samtycke bör begränsas till visstid och ska lämnas om bostadsrättshavaren har skäl förupplåtelsen och bostadsrättsföreningen inte har någon befogadanledning att vägra samtycke.

Om inte samtycketill andrahandsupplåtelse lämnas av styrelsen fårbostadsrättshavaren ändå upplåta sin lägenhet i andra hand omhyresnämnden lämnar sitt tillstånd.

När en juridiskperson innehar en bostadslägenhet kan samtycke tillandrahandsupplåtelse endast nekas om bostadsrättsföreningen harbefogad anledning.

Samtycke tillandrahandsupplåtelse behövs inte;

*om en bostadsrätthar förvärvats vid exekutiv försäljning eller tvångsförsäljningenligt bostadsrättslagen av en juridisk person som hade panträtt ibostadsrätten och som inte antagits till medlem ibostadsrättsföreningen,

*om lägenheten äravsedd för permanentboende och bostadsrätten till lägenheteninnehas av en kommun eller ett landsting.

När samtycke intebehövs ska bostadsrättshavaren genast meddela styrelsen omandrahandsupplåtelsen.



§ 40 Inrymmautomstående

Bostadsrättshavarenfår inte inrymma utomstående personer i lägenheten, om det kanmedföra men för bostadsrättsföreningen eller någon annan medlemi bostadsrättsföreningen.

§ 41 Ändamålmed bostadsrätten

Bostadsrättshavarenfår inte använda lägenheten för något annat ändamål än detavsedda.

Bostadsrättsföreningenfår dock endast åberopa avvikelse som är av avsevärd betydelseför bostadsrättsföreningen eller någon medlem ibostadsrättsföreningen.

§ 42Förverkandegrunder

Nyttjanderättentill en lägenhet som innehas med bostadsrätt och som tillträtts ärförverkad och bostadsrättsföreningen har rätt att säga uppbostadsrättshavaren till avflytting enligt följande;

  1. ombostadsrättshavaren dröjer med att betala årsavgiften utöver merän en vecka från det at bostadsrättsföreningen efterförfallodagen bett honom att betala sin årsavgift,

  2. ombostadsrättshavaren utan behövligt samtycke eller tillståndupplåter lägenheten i andra hand,

  3. om lägenhetenanvänds för annat ändamål än det avsedda,

  4. ombostadsrättshavaren inrymmer utomstående personer till men förbostadsrättsföreningen eller annan medlem

  5. ombostadsrättshavaren eller den som lägenheten upplåtits till iandra hand, genom vårdslöshet är vållande till att det finnsohyra i lägenheten, eller om bostadsrättshavaren genom att inteutan oskäligt dröjsmål underrättat styrelsen om att det finnsohyra i lägenheten bidrar till att ohyran sprids i huset,

  6. om lägenhetenpå annat sätt vanvårdas eller om bostadsrättshavaren eller densom lägenheten upplåtits till i andra hand, åsidosätter någotav vad som skall iakttas enligt § 37 vid lägenhetens användandeeller brister i den tillsyn som enligt samma paragraf åligger enbostadsrättshavare,

  7. ombostadsrättshavaren inte lämnar tillträde till lägenheten enligt§ 38 och han inte kan visa giltig ursäkt för detta,

  8. ombostadsrättshavaren inte fullgör annan skyldighet och det måsteanses vara av synnerligt vikt för föreningen att skyldighetenfullgörs, samt

  9. om lägenhetenhelt eller till väsentlig del används för näringsverksamheteller därmed likartad verksamhet , vilken utgör eller i vilkentill en inte oväsentlig del ingår brottsligt förfarande ellertillfälliga sexuella förbindelser mot ersättning.

Enuppsägning ska vara skriftlig.

Nyttjanderätten ärinte förverkad, om det som ligger bostadsrättshavaren till last ärav ringa betydelse.

Uppsägning enligtpunkt 2, 3, eller 6-8 får ske om bostadsrättshavaren låter bliatt, efter tillsägelse, vidta rättelse utan dröjsmål.

Är nyttjanderättenenligt punkt 2-4 eller 6-8 förverkad men sker rättelse innanbostadsrättsföreningen har sagt upp bostadsrättshavaren tillavflyttning, får bostadsrättshavaren inte därefter skiljas frånlägenheten på den grunden. Detta gäller inte om nyttjanderättenär förverkad på grund av särskilt allvarliga störningar iboendet.

§ 43 Vissameddelanden

När meddelandeenligt nedan har skickats från bostadsrättsföreningen irekommenderat brev under mottagarens vanliga adress harbostadsrättsföreningen gjort vad som krävs av den;

  1. tillsägelse omstörningar i boendet

  2. tillsägelseatt avhjälpa brist

  3. tillsigelse attvidta rättelse

  4. meddelande tillsocialnämnden

  5. underrättelsetill panthavare angående obetalda avgifter tillbostadsrättsföreningen

  6. uppmaning tilljuridiska personer, dödsbon med flera angående nekat medlemskap.

Andra meddelandetill medlemmarna sker genom anslag på lämplig plats inomföreningens fastighet eller genom brev.

Bostadsrättsföreningenfår till medlemmarna eller till någon annan då krav enligt lagfinns på skriftlig information använda elektronisk hjälpmedel.Närmare reglering av förutsättningar för användning avelektroniska hjälpmedel anges i lag.

SÄRSKILDA BESLUT

§ 44Bostadsrättsföreningens fastighet och tomträtt

Styrelsen ellerfirmatecknare får inte utan föreningsstämmans godkännande avhändabostadsrättsföreningens fastighet, del av fastighet eller tomträtt.

Styrelsen ellerfirmatecknare får inte heller riva eller besluta om väsentligaförändringar av bostadsrättsföreningens hus eller mark såsomväsentliga till-, ny- och ombyggnader av sådan egendom.

Styrelsen ellerfirmatecknare får ansöka om inteckning eller annan inskrivning ibostadsrättsföreningens fastighet eller tomträtt.

§ 45 Upplösning

Ombostadsrättsföreningen upplöses ska behållna tillgångartillfalla medlemmarna i förhällande till bostadsrättslägenheternasinsatser.

Övrigt

För frågor sominte regleras i dessa stadgar gäller bostadsrättslagen, lagen omekonomiska föreningar samt övrig lagstiftning.


Godkänd Bolagsverket: 2022.11.21


Ordningsregler

Ordningsregler för bostadsrättsföreningen K1



Tänk alltid på dina grannar


Kom ihåg att det är buller mellan lågenheterna, så tänk på volymen på musikanläggningen och på Tun.


Det måste råda allmänt lugn från kl. 23.00 till kl. 8.00. Om det skulle finnas fall där fesligheter borde vara bortom kl. 23.00 så kom överens om detta med grannarna.


Arbete i lägenheten som orsakar buller (borrning i väggen och slag m.m. skal avslutas kl. 19.00 på vardagar och begränsas till strikt nödvändig användning i tiden efter kl. 16.00 lördag till måndag morgon kl. 08.00.


Skaka inte mattor, sångkläder etc. från balkongen. Endast blomlådor kan hänga utanför balkongkanten.


Det är inte tillåtet att hånga paraboler eller liknande på fasaden eller på taket.


Håll alltid ytterdörrar och källarfönster låsta/stängda. Lämna inte entredörren till trappan öppen utan uppsikt.


Det är förbjudet att lagra gas, bensin, propan etc. i källare eller andra förråd. Denna kan förvaras i förrådet på panncentralen.


Husdjur är tillåtna, men får inte vara till besvär för andra boende. Det är förbjudet att mata fåglar och andra djur.


Material och utrustning får inte förvaras i korridorer och källargångar, i tapparna får det inte placeras saker som hindrar patienttransport, brandförsvar och rymning.


Ta hand o lägenheten och tillhörande gemensamma utrymmen, båda inne och ute. sängar längs husväggarna ansvarar de boende för. Buskar och växter får inte vara högre än upp till fönstrets underkant.


Det är inte tillåtet att ladda sparkcykel, mobil, verktyg osv. om natten eller när du inte år hemma, det samma gäller bruk av tvättmaskin och diskmaskin.


Använd inte lägenheten till annat än boende.


Om skada uppstår, eller reparationer behöver utföras, meddela styrelsen.


Ved större förändring av lägenheterna skal detta anmälas till styrelsen. Kom ihåg beställningen att använda auktoriserad elektriker och rörmokare.


Parkering inne på området bör inte överstiga 30 minuter, utan särskild anledning. Parkering på markerade område. Bilar som inte är i bruk (avregistrerad) får inte lagras på parkeringen i mer ann 3 månader. Tvätt av bilar är inte tillåten på föreningens område. Bilreparationer bör begränsa på föreningens område.


Reviderat 2023.11.09



RIKTLINJER FÖR  RENOVERING/OMBYGGNAD AV LÄGENHETEN.



Godkännande

Denmedlem som planerar renovering av större omfattning i kök, badrumeller åtgärder som medför ingrepp i tekniska funktioner (el. VVSeller ventilation) skall före igångsättning ta kontakt medstyrelsen. Styrelsens godkännande krävs innan arbetena fårpåbörjas.


Auktoriseradeentreprenörer

Renoverings-och ombyggnadsarbeten som kräver styrelsens godkännande skal varafackmannamässigt utförda. När det gäller renovering sominnefattar vatten, avlopp, el. Plattsättning mm skalbehörig/certifierad konsult anlitas.


Störrerenovering/ombyggnad

Vidarbeten som innehåller arbetsmoment avseende flera yrkeskategorierrekommenderas att hela arbetet upphandlas av en totalentreprenad.Denna anlitar egna underentreprenörer för specialarbeten. Upprättagärna kontrakt med den totalentreprenör som anlitas.


Renoveringav badrum

Eluppvärmdhanddukstork får kopplas in av behörig fackman, inspektionsluckafår inte byggas in eller blockeras. Byte av golvbrunn skal görasvid renovering då byte av golvbeklädnad sker. Det är absolutförbjudet att spola ner rester av bruk och fix i golvbrunn ellertoalett.


Renoveringav kök

Inkopplingav spiskåpor eller fläktar som medför förändring avventilationssystem får inte göras. Kontakta styrelsen förinformation om godkända fläktar och kåpor.


Nedtagningeller flytt av väggar

Lättväggarfår demonteras, rivas eller flyttas, efter kontakt med styrelden förritningar som visar detta.


Kontrolloch besiktning

Styrelsenförbehåller sig rätten att kontrollera pågående arbeten samtutföra syn av genomförda renoveringar.


Byggnadsavfalloch städning

Föreningensåtervinningsrum får inte användas för byggavfall., inte hellerför vitvaror, skåp, garderober eller liknande. Medlemmen haransvaret att se till att städning utförs i transportvägar till ochfrån lägenheten. Container för avfall fårinte sättas intill husens väggar, all container plassering utöverett dygn skall godkännas av styrelsen. Lagring av

bygg-materiellfår inte ske i trapphusen.


Målningav altaner

Kontaktastyrelsen för färgtyp och kulör.


Arbetstider

Störandearbeten (t.ex. borrning och bilning) får utföras på vardagar (ejlördag) mellan 10-16. För övrig renovering gäller vardagar 8 –20 och lördagar 9 – 17, inga störande arbeten får utföras påsöndagar eller helgdagar.


Information

Informera,i god tid dina grannar genom anslag på tavla vid postlåda, såväldin egen som intilliggande uppgångar om renoveringar som kan medförastörningar.


Godkändoch reviderat 2021.08.19